Advies & Beleid
Archeologische resten zijn de belangrijkste informatiebron voor het grootste deel van ons verleden. Omdat het bodemarchief een onvervangbaar gezamenlijk goed is, zijn we met zijn allen verantwoordelijk voor het behoud ervan. Slechts 1% van de archeologische monumenten in Nederland is goed zichtbaar in het landschap. De meeste monumenten bevinden zich dus ondergronds: voor het oog verborgen in de bodem.
In de periode tot 1995 zijn in Dordrecht bij de aanleg van infrastructuur, zoals de spoorlijn, de A16 en de N3 en nieuwbouwwijken als Sterrenburg en Wielwijk, bedrijven- en industrieterreinen als de Dordtse Kil I en II en bij natuurontwikkelingen, mogelijk al veel archeologische resten in het buitengebied ongezien verdwenen.
Voor de binnenstad geldt dit in veel mindere mate omdat hier van 1968 tot 1989 onderzoek is uitgevoerd door de toenmalige Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek.
Dankzij de huidige wet- en regelgeving verdwijnen archeologische resten niet meer ongezien. Daarvoor heeft de gemeente verschillende tools in handen, waarover je hier meer informatie vindt. Persoonlijk advies is natuurlijk ook mogelijk.