Huis Scharlaken
Huis Scharlaken/onderdoorgang Scheffersplein-Grote Markt: een 14e -eeuwse kelder
Achter de glazen pui van De Waag in Dordrecht is een nog intacte beerkelder - een soort septictank - te zien, die hoorde bij het laatmiddeleeuwse woonhuis Huis Scharlaken, dat rond 1360 deels op de funderingen van een ander pand werd gebouwd. De voorganger was een stenen markthal uit ca. 1250, waar lakenkooplieden hun wollen stoffen konden verkopen.
Na 1360 deed Huis Scharlaken onder meer dienst als stadswaag. De kelder dateert uit de 14e eeuw en is eeuwenlang in gebruik geweest. Bij de opgraving in 1986/1987 bleek deze nog tot aan de nok toe gevuld te zijn. In 1990 is besloten tot behoud van de kelder op zijn oorspronkelijke plek.
Op drie panelen op de achterwand kan de voorbijganger meer lezen over deze bijzondere plek.
Toegang: medio 2025 op aanvraag tijdens stadswandelingen via Ontdek Dordrecht
Foto's van de opgraving
Van deze objecten weten we het volgende:
De deur is afkomstig van een pand aan de Korte Geldersekade. Het is een forse, barokke, houten deur met gebogen kalf, in een overgangsstijl van Lodewijk XV en XVI. In de grenen kozijnstijlen zijn 8 ovale raampjes uitgespaard, omgeven door kransen en linten. Het kalf is geornamenteerd met strikken met in het midden bloemen. Op de deur zijn boven elkaar 2 lijsten aangebracht, waarvan de bovenste is voorzien van een guirlande en krans. Hang- en sluitwerk is nog aanwezig. Inmiddels weten we dankzij bouwhistorisch onderzoek dat het pand Korte Geldersekade 4-6 in 1894 is gebouwd op de fundamenten van een ouder pakhuis, dat kort daarvoor werd gesloopt. Een pakhuis heeft echter niet zo'n deur. Waarschijnlijk was het daarvóór een rijk koopmanshuis dat in de 19e eeuw verviel tot pakhuis. Deze deur heeft dus niets met Huis Scharlaken te maken maar is hier na de opgraving geplaatst om ook bijzondere bouwhistorische objecten aan het publiek te kunnen tonen. Hetzelfde geldt voor de drie gevelstenen.
De steen uiterst rechts is een halve gevel- of grafsteen, met daarop drie wapenschilden, hangend aan een guirlande, en aan de onderzijde de tekst 'BEVEREN': een verwijzing naar de vooraanstaande Dordtse regentenfamilie Van Beveren. Aan de onderzijde de aanzet van een twee guirlande. In reliëf zijn 3 wapens weergegeven, middels draperieguirlandes met elkaar verbonden: links het wapen van Holland (met leeuw en kroon), in het midden dat van de familie Van Beveren (met eronder hun naam) en rechts het stadhouderlijk wapen (indeling in 4 vakken, waaronder 2 leeuwen, en voorzien van een kroon). Van welk Van Beveren-huis deze steen afkomstig is is niet bekend.
De middelste gevelsteen in klokgevelvorm toont de wapens van de stichters van het Koningshof: Adriaen Dirksz. Koninck en Lucretia Oem Cornelisdr. Daaronder de tekst: 'gestict A 1595 Door de Heer / Adriaan de Koning Dirkszoon / in Huwelijk hebbende meyuff / Lucrecia Oem Corn'D / Wierd Raad der Stad / Dordrecht. Anno 1567'. Daaronder in schoonschrift: 'Dat ik wel gaf is mijn gebl....en / En dat ik hielt heeft mijn ...eg...' Hieronder een afbeelding van een skelet. Het hof aan de Marienbornstraat uit 1595 werd in 1757 vernieuwd, waarbij deze gevelsteen werd toegevoegd aan de poort. Later verplaatste de steen naar de kap van de huisjes, waar deze ingeklemd zat tussen twee dakkapellen. De huisjes werden in 1970 afgebroken. De steen dateert dus uit 1757 en er zijn enkele afbeeldingen bekend in de beeldbank van het Regionaal Archief Dordrecht: RAD 551_35793 / RAD 552_301154 / RAD 552_301155 / RAD 552_402194.
De gevelsteen uiterst links heeft als opschrift 'ANNO 1626' en is afkomstig van de Zuidersluis in de Spuihaven, ter hoogte van de Prinsenstraat/Sluisweg. Op oude foto's zijn de twee stenen inderdaad te zien. Ook van deze gevelsteen zijn afbeeldingen te vinden in de beeldbank van het Regionaal Archief Dordrecht: RAD 552_324655 / RAD 552_324656 / RAD 552_324225 (stereofoto) / RAD 551_35248 (tekening Rutten). De stenen zijn niet te zien op een tekening die Rutten van deze locatie maakte omstreeks 1835. Vreemd is dat de sluis op zijn tekening een houten beschoeiing lijkt te hebben.
Vondsten uit de opgraving
Bekijk hier de vondsten die in de jaren '80 zijn gedaan tijdens de opgravingen op het Waag-terrein (Huis Scharaken èn buurpanden). Zet 'Zoek in' op Archeologie en typ na Vindplaats de naam van de opgraving: Waag.