Spring naar inhoud

Verwachting

Als archeoloog weet je voordat een opgraving begint nooit precies wat je zult vinden. Dat blijkt pas op het moment dat de bodem open gaat. Maar inschatten wat je kunt verwachten kan wel. Daarvoor kun je naar eerdere opgravingen in de buurt kijken, naar oude kaarten waarop misschien nog te zien is wat er vroeger op die plek was, of door niet gelijk een grote opgraving te beginnen, maar eerst een vooronderzoek te doen. Grondboringen zijn daarvoor een goede methode. De samenstelling van de bodem vertelt archeologen namelijk ook al veel. Zo kun je bijvoorbeeld zien of je op een plek zit waar ooit een rivier liep, of dat je op de oevers daarvan zit. De kans dat mensen in het verleden hoog en droog op de oevers woonden is natuurlijk vele malen groter dan voor de bedding van een inmiddels verdwenen rivier.

Vooronderzoeken zijn al op veel plaatsen in Dordrecht gedaan. Daardoor kon er een kaart worden gemaakt met zones waarin je meer of minder archeologische resten kunt verwachten. Zo hoeft een opgraving dus niet helemaal een verrassing te worden en kun je bij voorgenomen grondwerkzaamheden ook beter adviseren wat wel kan en wat je misschien anders moet plannen.

Verwachtingskaart

Archeologische verwachtingskaart Dordrecht

Wanneer er grondwerkzaamheden moeten gebeuren is het dus fijn om voorbereid te zijn. Om die reden heeft de gemeente een archeologische verwachtingskaart laten maken. Zo kunnen we zien wat we kunnen verwachten, en dus waar het risico op het verstoren van archeologische resten groot is en waar minder.

Je kunt de kaart bekijken door erop te klikken. Klik daarna op de verschillende gebieden in de kaart om de archeologische verwachting voor dat deel van de Dordtse ondergrond te bekijken.

Wil je weten wat er tot nu toe daadwerkelijk in jouw buurt is gevonden en onderzocht? Bekijk dan deze kaart.


Downloads rapport & verwachtingskaart

Voor het Eiland van Dordrecht is in 2009 een archeologische inventarisatie uitgevoerd: wat weten we allemaal al en wat kunnen we dus waar verwachten? De resultaten zijn beschreven in dit rapport: PDF-bestand‘Stad en Slib: het archeologisch potentieel van het Eiland van Dordrecht in kaart gebracht’ Bij dit onderzoeksrapport hoort een aantal kaartbijlagen, waaronder ook de verwachtingskaart. Deze zijn hieronder te downloaden (pdf): 


Inhoudelijk is de verwachtingskaart voor archeologie de belangrijkste kaartbijlage. Deze kaart maakt vooral duidelijk dat middeleeuwse bewoningsresten verwacht kunnen worden op de hogere en dus drogere oevers van inmiddels verdwenen rivieren zoals de Dubbel en de Romeinse Maas. De kaart laat dan ook zien waar we deze verdwenen rivieren nog in de ondergrond kunnen verwachten. Maar ook langs de oevers van de Merwede werd in het verleden gewoond. Naast de gehele binnenstad van Dordrecht, is voor deze locaties de verwachting op het aantreffen van archeologische resten dan ook het hoogst.

De kaarten en het rapport vormen de basis en onderbouwing voor de gemeentelijke beleidskaart archeologie.