Mei 2002: Rekenpenning
Omschrijving:
Deze rekenpenning is van het zogeheten rekenmeestertype.
Op de voorzijde is een rekenmeester of geldwisselaar afgebeeld. Deze man zit achter een rekentafel, waarop penningen en een tarievenboek liggen. Op de keerzijde staan letters:
A B C D
E F G H I K
L M N O P Q
R S T V X Y
Z H A N S S
C H V L T
Deze letters vormen naast het alfabet, de naam van de penningmeester (Hans Schult), die deze rekenpenning heeft geslagen.
Datering: 1553-1612
Materiaal: Messing
Herkomst: Neurenberg (Duitsland)
Afmetingen: Diameter 27 mm, dikte 0,9 mm.,
Gewicht: 3,5 gram.
Vindplaats: Dordrecht, Spuiweg/Spuiboulevard.
Vondstdatum: 28 januari 2002-04-25
Codering: 0201.007.001
Bijzonderheden:
Zoals de naam al doet vermoeden, werden rekenpenningen gebruikt om mee te rekenen, zowel in de dagelijkse handel als in rekenkamers waar de financiƫle controle werd uitgevoerd op rekeningen van landelijk belang.
Het ontstaan van rekenpenningen vindt zijn oorsprong in een tijd waarin weinig mensen konden rekenen. De weinigen die de kunst van het rekenen wel beheersten, rekenden bovendien met Romeinse cijfers, wat geen eenvoudige klus was. Daarbij was kladpapier voor het maken van berekeningen schaars. Als oplossing voor deze problemen werden op houten tafels met richels rekenpenningen gebruikt volgens het principe van een telraam. De belangrijkste leverancier van rekenpenningen voor particuliere doeleinden, was de stad Neurenberg in Duitsland. In de Noordelijke Nederlanden bevonden zich echter eveneens munthuizen waar rekenpenningen werden vervaardigd, zo ook in Dordrecht. De penningen waren in de winkels per pond te koop. Vooral plaatselijke instellingen maakten hiervan gebruik.