Beleidsonderdelen
Nederlandse gemeenten moeten zelf zorg dragen voor het verantwoord omgaan met archeologische waarden. Uitgangspunt is het behoud van archeologische waarden op de plek zelf. Als dat niet mogelijk is, is behoud door onderzoek de andere mogelijkheid. De archeologische waarden worden dan behouden door de documentatie van sporen en vondsten en het bewaren van materiaal en gegevens in een fysiek én een digitaal depot.
Omgevingsplan
In Dordrecht wordt de zorgplicht voor archeologie eigenlijk al sinds de aanstelling van een gemeentelijk archeoloog in 1995 structureel ingevuld. Het beleid archeologie werd tot voor kort verbeeld en geregeld in bestemmingsplannen. Maar sinds 1-8-2024 zijn die laatste wat betreft het thema erfgoed vervangen door het Omgevingsplan Dordrecht.
Beleidsnota
In november 2012 hebben burgemeester en wethouders van Dordrecht de beleidsnota en de beleidskaart archeologie Dordrecht vastgesteld.
Het beleid archeologie is in verband met het Omgevingsplan in 2024 geüpdatete.
Beleidskaart
De beleidskaart archeologie deelt het grondgebied van de gemeente Dordrecht op in gebieden met een zeer hoge, hoge, middelmatige en lage verwachting op archeologische waarden in de ondergrond. Naarmate de verwachting lager is, wordt een diepere bodemverstoring geaccepteerd voordat de gemeente van een initiatiefnemer een archeologisch onderzoek vraagt of aanvullende voorwaarden vaststelt.
Voor gebieden met een lage verwachting geldt geen onderzoekplicht.
De beleidskaart archeologie is in verband met het Omgevingsplan in 2024 geüpdatete.